လြန္ခဲ့ေသာ ၂ရက္၊ ၃ရက္ေလာက္က ကြ်န္ေတာ္တို႔ရံုးမွာ ညေန ခဏအနားယူ၊ လဖက္ရည္ေသာက္ခ်ိန္မွာ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ေတြမ်ားႏွင့္ တ၀ိုင္းထဲထိုင္ျပီး ေကာ္ဖီေသာက္၊ စကားစျမည္ ေျပာျဖစ္ခဲ့ပါသည္။
သူတို႔ေျပာေနေသာ အေၾကာင္းအရာေတြကို အာရံုစိုက္မိေသာအခါ စကၤာပူေဒသခံလူေတြကို ျမန္မာမိန္းကေလး တစ္ဦးက ၾသဇာသီး အေၾကာင္း ေျပာျပေနသည္ကို သိခဲ့ရပါသည္။
အင္တာနက္မွ ၾသဇာသီး ပံုပါေသာ ဓါတ္ပံုေတြကို ျပေသာအခါ စကၤာပူေဒသခံလူေတြမ်ားသည္ ၾသဇာသီးကို သူတို႔ မသိေၾကာင္း၊ မစားဖူးေၾကာင္း ေျပာျပပါသည္။
အဲဒါနဲ႔ အင္တာနက္မွာ ၾသဇာသီးကို အဂၤလိပ္လို မည္သုိ႔နာမည္ေပးထားေၾကာင္း ရွာၾကည့္ေသာအခါ Sweetsop လို႔ေခၚေၾကာင္း စိုင္းအဘိဓာန္တြင္ ေတြ႔ရပါသည္။
Sugar-Apple လို႔ေခၚေၾကာင္း Wikipedia တြင္ ထပ္မံ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါသည္။ ၾသဇာသီးသည္ ခ်ိဳသည္၊ ပန္းသီး ပမာဏေလာက္ရွိေသာ အသီးျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ၾသဇာသီးကို Sugar-Apple လို႔ အမည္ေပးထားပံုရပါသည္။
wikipedia တြင္ ထပ္မံရွာၾကည့္ေသာအခါ ၾသဇာသီးကို ဖလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံတြင္ Custard Apple လို႔ ေခၚေၾကာင္း ထပ္မံ သိရွိခဲ့ပါသည္။
Sugar-Apple (ၾသဇာသီး) ႏွင့္ Cherimoya ဆိုတဲ့အသီး ႏွစ္မ်ိဳး ေရာေႏွာမ်ိဳးစပ္ထားေသာ
Atemoya လို႔ေခၚတဲ့ အသီးကို wikipedia တြင္ ထပ္မံေတြ႔ရွိခဲ့ပါသည္။ Cherimoya ဆိုေသာ အသီးႏွင့္ Atemoya ဆိုေသာ အသီး၊ ထိုအသီးႏွစ္မ်ိဳးကို ကြ်န္ေတာ္ တခါမွ မၾကားဖူးပါ။
Sugar-Apple Cherimoya Atemoya
Atemoya လို႔ေခၚေသာ အသီးသည္ ၾသဇာသီး ကဲ့သို႔ ခ်ိဳေသာ္လည္း အရသာမွာ ၾသဇာသီးႏွင့္ မတူပဲ၊ နာနတ္သီးႏွင့္ တူသည္။ Atemoya လို႔ေခၚေသာ အသီးသည္ ထိုင္၀မ္ ႏိုင္ငံတြင္ လူၾကိဳက္မ်ားေၾကာင္း ထပ္မံ သိရွိခဲ့ပါသည္။
No comments:
Post a Comment